5 missuppfattningar om att jobba som konsult
Vilka missuppfattningar finns om hur det är att jobba som veterinärkonsult?
Här listar vi vanliga funderingar som vi får höra och reder ut om de stämmer eller hur det egentligen är.
1. Att jobba som konsult ger en större osäkerhet.
Att jobba som veterinärkonsult förknippas ibland med en osäkerhet. ”Vad händer om mitt uppdrag tar slut?” eller ”Hur vet jag att det finns rätt uppdrag på min ort?” är vanliga funderingar.
Att vara konsult innebär en viss risk jämfört med en fast anställning. Med kompetensbristen djursjukvården står inför idag är det dock gott om konsultuppdrag. Arbetar du som konsult på egen hand kan det vara ansträngande att se till att alltid ha ett uppdrag, löpande utan avbrott. Som konsult hos Vetgig får du både frihet och trygghet. Du har alltid tillgång till alla våra konsultuppdrag och som Sveriges ledande konsultbolag inom djursjukvård har vi alltid det största utbudet på uppdrag i Sverige.
2. Som konsult har jag svårare att vidareutbilda mig.
En missuppfattning är att du som konsult inte har samma möjligheter till utbildningar som du erbjuds som anställd.
Sanningen är nog den motsatta egentligen. Som konsult är du fri att välja din egen utbildningstakt och inriktning. Tar du rätt arvode är kostnaden för utbildningar inte en stor del av ditt företags årsbudget.
Mycket har hänt på utbildningsfronten de senaste åren och många större djursjukhus hänvisar sina anställda till sina egna utbildningar. Som konsult hos oss är du din egen chef och bestämmer själv vilka utbildningar du vill gå. Man kan verkligen säga att valfriheten är större. Det bästa av allt är att du själv väljer vilka kurser du vill gå.
3. Det är dyrare för klinker och djursjukhus att anlita konsulter än att anställa.
En vanlig uppfattning är att det är dyrt att anlita konsulter jämfört med att anställa.
Det är viktigt att ha en grund med anställda resurser som täcker behovet sett till hela året. Ofta när man anlitar konsulter är det för att täcka toppar som uppstår vid sjukskrivningar, föräldraledighet, inför en rekrytering och inte minst under sommarens semesterperiod.
Att anlita konsulter är en flexibel lösning där kliniken inte riskerar att stå med för mycket personal efter arbetstoppar. Räknar man på alla kostnader och risker anställd personal innebär är den totala kostnaden för en konsult likvärdig med en anställd.
4. Som konsult är jag inte med i gänget.
För oss är det viktigt att matcha rätt personlighet mer rätt uppdrag. Man skall känna sig delaktig i gruppen och ha kul med sina kollegor.
Man kan säga att du får fler kollegor som Vetgiggare. Du har både dina kollegor på arbetsplatsen du träffar varje dag, men också dina konsultkollegor på Vetgig. Vi anordnar löpande afterworks och aktiviteter, utbildningar och föreläsningar samt årliga sommarfester där alla Vetgiggare träffas.
5. Som konsult förväntas du att jobba hårdare
Ibland hör vi funderingar kring om en konsult förväntas jobba hårdare, ta passen ingen annan vill ha, eller bli inbokad på fler patienter per dag.
Egentligen är det lite tvärt om. Självklart förväntas du som konsult vara flexibel och avlasta på kliniken, men arbetsbelastningen på passen är lika stora som för en anställd. Många av våra konsulter jobbar 3-4 dagar i veckan eftersom ersättningen är såpass mycket högre jämfört med som anställd så är du som konsult utvilad och kan göra ett bättre jobb med mindre stress.
Funderar du på livet som konsult?
Ladda upp ditt CV så tar vi ett första samtal och berättar mer om hur det är att jobba som konsult.